Yüzünden kafası kadar tümör çıkarıldı

Yüzünden kafası kadar tümör çıkarıldı

Yüzünün sağ tarafında 7,5 kilogram ağırlığında, kafası büyüklüğünde tümör bulunan Iraklı hasta Kerim Kano, Türkiye’de geçirdiği başarılı ameliyatla sağlığına kavuşturuldu.

Bağdat’ta yaşayan 50 yaşındaki Kerim Kano’nun yüzünde, 5-6 yıl önce sivilce olarak çıkan ve giderek büyüyen, farklı ülkelerde defalarca ameliyat edilmesine rağmen büyümeye devam eden ve en son 25 santimetre büyüklüğüne ulaşan tümör, Medicana International İstanbul Hastanesi’nde plastik cerrahi, beyin sinir cerrahi ve kulak burun boğaz doktorlarının gerçekleştirdiği ameliyatla tamamen alındı.

Iraklı hasta Kerim Kano’ya yapılan ameliyat hakkında bilgi veren Plastik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Necmettin Kutlu, “Bize geldiğinde kafasının yanında, aynı büyüklükte bir tümörle karşı karşıyaydık. Bütün yüzünü kapsayan ve kafatasına, beyne doğru uzanan bir tümörü vardı. Hasta başını hiç kaldıramıyordu. Kafasının ağırlığından ayakta duramaz ve yatamaz durumdaydı” dedi.
Görüntüsünden dolayı sosyal iletişimi son derece zayıflayan hasta ve ailesinin, bu durumdan dolayı çok üzüldüklerini vurgulayan Kutlu, sonuç olarak plastik cerrahisi, beyin cerrahisi ve kulak burun boğaz olmak üzere 3 ayrı bölümden oluşan ekip olarak hastayı ameliyata aldıklarını anlattı.

Iraklı hastanın, kendi ülkesinde, Hindistan’da ve Ürdün’de defalarca ameliyat geçirdiğini ancak bunların hiçbirinin kökten çözüm getirici ameliyatlar olamadığını kaydeden Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaklaşık 8 saat süren ameliyatta önce yüzünün aşağı yukarı yarısını almış olduk. Beyin tabanına doğru uzanan bir gözünü olduğu gibi, çenesinin üstünü ve alt bölümünün bir kısmını kaplayan kocaman bir tümörün çıkarımını kökten bir şekilde gerçekleştirdik. Tümör alınınca beyin ortaya çıktığı için beynin fonksiyonu ve emniyetini korumak amaçlı olarak beyin cerrahı devreye girdi.

Prof. Dr. Hidayet Akdemir ve ekibi tarafından beyin zarının tamiri ve emniyeti sağlandı. Ardından kulak burun boğaz uzmanı Prof. Dr. Tanfer Kunt ile birlikte rekonstrüksiyon ile hastayı şu anki durumuna getirdik.” Necmettin Kutlu, hastanın şu anda son derece sağlıklı olduğunu, burnundan nefes alabildiğini, ağzından beslenebildiğini ifade ederek, yüz görünümünün de ameliyattan önceki halinden çok çok daha iyi durumda bulunduğun söyledi.

Kutlu, “Oldukça ender rastlanan bir olgu bu. Çıkarılan tümör 7,5 kilogram ağırlığında, 25 santimetre boyutunda. Amerikan futbolunda oynanan kavun tipinde bir toptan biraz daha büyüktü. Birçok tümörü içerisinde barındıran üst çenesinden beyin tabanına ve ağız ve göz içerisine uzanmıştı. Bu tür vakalar çok ender görülür. 30 senelik meslek hayatımda benim gördüğüm belki 2 veya 3. olgudur bu” şeklinde konuştu.

Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Prof. Tanfer Kunt da, Iraklı hasta da görülen alt ya da üst çeneden kemik içerisinden kaynaklanan bu tümörlerin aslında iyi huylu tümörler olduğunu ancak agresif seyretmeleri nedeniyle kısa sürede yumuşak doku ve kemikleri içine alacak şekilde yayıldıklarını aktardı. Bu tür tümörlerin tamamen temizlenmediği takdirde kısa sürede büyüyüp inanılmaz ebatlara çıkabildiklerine işaret eden Kunt, Iraklı hasta Kerim Kano’nun da bir kaç defa ameliyat edilmesine rağmen tam olarak çıkarılmadığı için tümörünün devasa boyutlara ulaştığını söyledi.

Kunt, Iraklı Kano’nun üst çenesinden kaynaklanan tümörün bir yandan beyin zarına kadar bir yandan burun içerisinde boğaz kadar geniş yayılım gösterdiğini, hastanın yaşamsal bir takım problemlerine neden olduğunu anlattı. Ameliyatın yaklaşık 3 saatlik kısmında tümörün tamamen çıkarılması ve beynin emniyetinin sağlanmasını gerçekleştirdiklerini, sonra da geriye kalan kısımların tamirini yaptıklarını aktaran Kunt, ameliyatta hastanın solunum ve beslenmeye yönelik tüm işlevlerini yerine getirdiklerini bildirdi.

Kunt, “Hastanın tümör kitlesi içinde kalan sağ gözü ve burnunun büyük kısmı tahrip oldu. Hasta bir daha koku alamayacak ancak yaşamsal olan solunum fizyolojisi ve sindirim açısından problemi kalmadı” şeklinde konuştu. Hastanın tahrip olan gözünün tümörle birlikte alındığını vurgulayan Kunt, bundan sonraki aşamada kozmetik olarak birtakım eksikliklerin tamamlanacağını, örneğin yapay bir göz takılacağını, burun ve dudaklara son şeklinin verileceğini belirtti.

TÜMÖR SİVİLCE GİBİ BAŞLAMIŞ

Beyin ve sinir cerrahi uzmanı Prof. Dr. Hidayet Akdemir de, Irak Sağlık Bakanlığınca gönderilen Kerim Kano’nun çene kemiğinden çıkan iyi huylu tümörün kafatasının taban kısmına doğru, beyin zarlarına uzandığını hatta beyne doğru girmeye başladığını söyledi.

Hastanın ameliyattan önce ayakta yürümesinin kısıtlı olduğunu ifade eden Akdemir, “Adeta bir kafatasını andıran 7-8 kilo ağırlığındaki bu tümör, yüzünde burna yakın kısımda başlamış, gözünü, çene kemiğini, üst ve alt damağı tamamen içine almış” dedi. Akdemir, “Literatürde bu kadar büyüklükteki böyle bir olgu yok. Bildiğim, tanıdığım evrensel dergilerde bu büyüklükte lezyonlar yok. Sadece daha küçük 7-8 santimliklerle karşılaştık” dedi. Hastanın 2 aylık iyileşme süreci sonunda son olarak ameliyat öncesi açılan boğaz yolunun kapatıldığını belirten Akdemir, taburcu olabilecek aşamaya geldiğini söyledi.

“SOKAĞA ÇIKMAMAYA BAŞLAMIŞTIM”

İnşaat kalfası olan 10 çocuk babası Kerim Kano da, tümörün 5-6 yıl önce yanağında sivilce olarak çıktığını, kısa süre yüzünde hem aşağı hem yukarı doğru yayıldığını ifade ederek, son ameliyatının üzerinde bir yıl geçmeden yüzündeki tümörün devasa bir boyuta ulaştığını, son çare olarak İstanbul’a geldiğini anlattı.

İnşaat Kano, “Çok zor durumdaydım, tümörü yüzüm gibi hissetmeye başlamıştım. Artık sokağa çıkmamaya başlamıştım çünkü insanlar çok garip bakıyorlardı. Çok utanıyordum, evde oturmaya karar vermiştim. İşe gitmeyi çalışmayı bile bırakmıştım” dedi.